Æblegelé

Æblegelé er så dejligt til vinterens retter. Et lille friskt og sødt pift ved siden af stegen eller gryderetten. 

Jeg bruger også meget gerne en skefuld i selve gryderetten, i karrysaucen eller som smagsgiver i et fad med kylling. 

Måske har du allerede tyndet ud i jeres æbletræ. Eller i naboernes æbletræ. Eller din svigermors. 

I hvert fald skal man, hvis man ønsker at æblerne får en pæn størrelse og ikke blot skubber hinanden af, gøre mere plads til det ene ved at fjerne det andet. 

De æbler, som du tynder ud, er supergode til at lave æblegelé af. Og det er da dejligt at få gavn af de æbler også som jo ellers bare ville ryge i komposten. 

Pluk æblerne og skær hele æblet i stykker. Kernehus og skræl skal koges med. 

Hæld sukker i gryden. Mængden er meget en smagssag og er også afhængigt af dine æbler. Du kan eventuelt også prøve at tilføje andre krydderier, så din æblegelé bliver indisk eller afrikansk inspireret. 

Der skal ikke pektin, syltesukker eller andet fortykninsmiddel i. De umodne æbler er nemlig sprængfyldte med naturligt pektin. 

Lad æblerne koge godt sammen. De skal smadrekoges. 

Herefter maser du æblemosen i gennem en si. Derefter skal det igennem et stofklæde – fx et rent viskestykke. Spænd klædet ud over din skål. Jeg fandt ud af, at gafler gør det ud for fantastiske klemmer, når tænderne mases ned over en stofovertrukket Margretheskåls-kant. 

Nu kommer kun væsken fra æblemosen. Tjek tykkelsen ved at sætte et dryp på en tallerken i køleskabet. Geléen skal være gennemkold, før pektinen i de umodne æbler viser deres sande værd. 

Da min konsistens og smag var fin, kogte jeg den op igen for at være sikker på at patentfunktionen virkede og for at sikre, at der ikke var nogle bakterier i. 

3 comments

Skriv en kommentar