Hvidløg i mønster og til selvforsyning

Det er tid til at lægge hvidløg. Det skal faktisk helst foregå nu. I skal ud i dag. At sætte løg er en dejlig beskæftigelse for store og små. Her kommer nogle idéer til dem men først lidt om hvordan du sætter hvidløgene.

Skil dine hvidløg ad og vælg de fed som du vil sætte. De største. Eler lad være og sæt dem alle sammen, det gjorde vi. Det betyder at så avler vi både på de fed som bliver store og ikke så store. Sådan er det. Jeg kan ikke tænke over al ting. Måske til næste år eller når børnene er store.

Hvidløgsfedende skal sættes i jorden i 5 cm dybde. Så kør lige en rive igennem jorden først, så den bliver løs og blød for nu kommer næste tip. En voksenfinger kommer lige omkring 5 cm ned i jorden og passer i tykkelsen med at du kan sætte et fed i.
Feddet skal sættes med spidsen op ad og så dækkes til igen. Og det er det. Det er så tosset let.

Jeg kan se i vores hvidløgsindlæg fra sidste år, at vi også lagde en masse krokus. Det var ret sjovt at gøre sammen med drengene, for vi lavede mønstre.
Og nu er vi ved det første tip, som gælder de større børn.
Tegn en løgplæne. Køb for eksempel krokus i tre forskellige farver og planlæg hvilket mønster i vil lave i jeres græsplæne. Vores er lige nu en, helt ærligt ikke så fantasifuld, cirkel omkring det paradisæbletræ, som vi har stående midt på plænen. Tre ringe. Men det er ret hyggeligt med de tre ringe. Hvis I er seje, så kan I jo lave lyn, regnbuer eller batman-symboler. Beskriv for de børn som er 5 år og op, at I kan tegne med blomster på græsplænen som I kan se til foråret. Læg en plan og sæt dem i følge anvisningerne.
Og bare rolig – plænen skal først slåes, når krokusserne er afblomstrede.
I kan på samme måde lave mønstre med hvidløgene i køkkenhaven, eller sætte dem i  mellem jordbærplanterne.
Husk at hvidløg skal stå med 15-20 cm mellemrum. Og hvis du planter dem i krukker og potter, skal diameteren mindst være 20 cm på krukken som du kan sætte 1 fed i. Men 1 fed, bliver måske til et hvidløg med 8-10 fed i. Og det er også noget.

De små børn elsker at få lov til at rive løs og gøre jorden blød. De er knaldgode til det og helt svære at stoppe igen. Jeg var ihvertfald nød til at forklare min 3-årige Gunhild, at når man river så meget at der kommer et hul, så er det nok og noget af jorden skal tilbage på plads igen 🙂

I et tæt samarbejde passer mine fingre så fint i størrelsen til at sætte et hul, som hun sætter et hvidløg i. Og så putter vi det sammen ved at klappe jord ovenpå. Jorden er ret fugtig lige nu, så vi vandede ikke.

Meningen er nu, at hvidløgene skal spire og så have frost. Det er frosten som gør, at de deler sig og bliver til de fed, som vi kender. Og til næste år, er I så selvforsynende med hvidløg – lige som os.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s